Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Взехме решение утре на Министерски съвет да гласуваме 600 хиляди лева за Рилския манастир. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети светата обител. Парите са предназначени за продължаване на реконструкцията на Рилския манастир, отделно ще бъдат отпуснати още 1,3 милиона лева за пречиствателна станция. Средствата ще бъдат гласувани в сряда на Министерския съвет.

По-рано от там се оплакаха, че в хазната на храма няма преведени никакви средства, въпреки че манастирът е в списъка на ЮНЕСКО.

„Това е извън заплатите, които сме дали за капитални ремонти на Синода, защото ние там ги превеждаме. След утре ще имаш директно от Министерството на финансите 600 000, за да продължите реконструкцията вътре, изографисването, да се разплатиш с хората“, заяви той и добави, че ще са необходими и 1,3 млн. за пречиствателна станция и уточни, че това утре ще бъде свършено.

„Ще подпомогнем и другите два манастира, които са директно подчинени на Синода, за да не изпаднат в това положение. Ще дадем пари и за една нова църква в Пловдив“, обяни премиерът.

Той коментира и темата с пътя към манастира, който беше проблемен, и посочи, че пътят всъщност е фантастичен, и че ако има свлачища, ще прати екип да го поправи.

„Ако някъде са паднали скали, защото навремето са строили некачествено и не са правили откосите такива, каквито трябва, не по мое време, а по комунстическо, ще ремонтираме и това“, обеща Борисов и припомни, че по време на пандемията не са били затворени църквите и манастирите.

Финансовата криза, според игумена дядо Евлогий, е невиждана, а до дни ще бъде открита дарителска сметка, за да не се стигне до фалит. Субсидията, която манастирът трябва да получи тази година, е в размер на 597 хиляди лева. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук