Навръх националния празник премиерът свика извънредно заседание на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, за да обяви, че ситуацията е под контрол. И Борисов, и здравният министър проф. Костадин Ангелов увериха, че има достатъчно легла в болниците и няма повод за притеснения. Според щаба в момента страната ни вече е в третата вълна на пандемията.

„Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на COVID-19. Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи.“, отчете премиерът.

Министър-председателят добави, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март, отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден. Министър Ангелов съобщи, че се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система.

„Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната“, подчерта министър Ангелов.

Д-р Николай Брънзалов от Българския лекарски съюз поиска личните лекари да се включват по-активно във ваксинацията.

„Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари. Така ще бъдат  обхванати определени групи от населението. Сред тях уязвими пациенти и възрастни хора с хронични заболявания“, поясни д-р Брънзалов.

Третата вълна е предизвикана основно от британския щам

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете, че заболеваемостта у нас бавно и постепенно расте.

„В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите. Това е третата вълна, предизвикана от БРИТАНСКИЯ ВАРИАНТ. Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол“, каза още доц. Кунчев.

Премиерът е разпоредил на  здравния министър да започне изготвяне на правилата за допускане на чужди туристи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук