Борисов, Йордания

След като наскоро посети ОАЕ, днес премиерът Борисов продължи арабската си совалка с визита в Йордания. Трябва да работим за търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Йордания, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите, заяви министър-председателят в разговора си с премиера на страната домакин Омар Раззаз в рамките на разширената среща на двете официални делегации в Аман.

Премиерът Борисов изтъкна също желанието на страната ни да се разширят възможностите за размяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с цел съвместни действия за борба срещу тероризма, трафика на хора и организираната престъпност, съобщиха от правителствената пресслужба.

Специален акцент в разговорите беше темата за бежанците и мигрантският натиск. Според премиера Борисов теми като сигурност и отбрана, противодействие на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция са много важни в контекста на актуалните събития.

Българският министър-председател беше категоричен, че в двустранните отношения приоритетно остава сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействието на тероризма и радикализацията, както и сътрудничество в рамките на Процеса „Акаба“. Премиерът Борисов отбеляза, че България предстои съвместно с Република Северна Македония да домакинства Берлинския процес и предложи България да бъде домакин и на процеса „Акаба“.

„Кралят отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България, затова и днес затвърждаваме това приятелство“, заяви от своя страна министър-председателят на Йордания Омар Раззаз.

Той отбеляза историческите връзки между двете държави, особено в търговията. Акцентира също върху ръста, който бележи туризма между България и Йордания. Премиерът Омар Раззаз изтъкна активността на Йордания по отношение на развитието на фармацевтиката и информационните технологии.

В рамките на разговора на четири очи между двамата премиери, министър-председателят Борисов отбеляза, че Хашемитско кралство Йордания е важен партньор за Република България и за Европейския съюз в Близкия изток. Борисов добави, че отношенията между двете страни са традиционно приятелски и датират повече от половин век.

„Предстоящата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество ще открие добра възможност за концентриране върху икономически проекти“, изтъкна още министър-председателят Бойко Борисов.

Той изрази надежда, че стъпките, които ще бъдат предприети, ще имат реален резултат и ще доведат до увеличаване на търговския стокообмен, който е със сериозен потенциал.

Понастоящем стокообменът с Йордания за първото четиримесечие е 10 милиона долара, което прави тази страна абсолютно несъществен търговски партньор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!