Боевете в Сирийски Кюрдистан продължават с голямо ожесточение, като турската армия бавно напредва към поставените цели в условията на непримирима съпротива. Тя е навлязла вече на 30-35 км в територията, контролирана от кюрдите. В събота турското Министерство на отбраната съобщи, че стратегически важният град Рас ал Айн е под контрола на турските въоръжени сили и опозиционната „Сирийска национална армия“, които водят офанзива в Северна Сирия, но има сведения, че там боевете още продължават. Тел Абиад обаче е презвет от протурските сирийски бунтовници.

Арабско-кюрдските сирийски демократични сили са нападнали турската армия в Рас ал Айн, като са убили 75 турски войници и са унищожили 7 танка, съобщи кюрдската агенция „Фират“, цитирана от РИА „Новости“. Според агенцията, още 19 турски войници са ранени при ударите на кюрдите.

Ожесточаващите се сражения срещу превъзхождащия противник накараха кюрдското военно ръководство да изригне критики към доскорошния съюзник САЩ и да поиска развързване на ръцете за нови споразумения.

Командирът на Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските части, казал на висш американски дипломат: „Вие ни оставяте да бъдем изклани“, и поискал да разбере дали САЩ ще направят нещо, за да защитят сирийските кюрди, докато Турция продължава военната си операция.

„Вие се отказахте от нас. Оставяте ни да бъдем изклани – каза генерал Мазлум Кобани Абди пред заместник-специалния пратеник на Глобалната коалиция за победа среще Ислямска държава Уилям Роубък на среща в четвъртък, според вътрешна информация от американското правитество, която достигнала до Си Ен Ен – Вие не сте склонни да защитавате хората, но и не искате да дойде друга сила и да ни защити. Вие сте ни продали. Това е неморално.“

Той настоява САЩ да помогнат и или да спрат атаката на Турция, или да позволят на Сирийските демократични сили да постигнат споразумение с режима на Асад в Дамаск и неговите руски поддръжници, позволявайки на руските военни самолети да наложат забранена за полети зона над Североизточна Сирия, като по този начин отнемат възможността на Турция да извършва въздушни удари. САЩ не искат кюрдите да се обръщат към руснаците, казват служители на администрацията.

„Трябва да знам дали сте способни да защитите моя народ, да спрете тези бомби да падат върху нас, или не. Трябва да знам, защото ако не сте, трябва да сключа сделка с Русия и режима сега и да поканя техните самолети да защитят този регион“, казва Мазлум.

Една такава покана обаче ще бъде крайния щрих в усложнената обстановка в Североизточна Сирия, тъй като ще постави русия пред деликтния избо между поддръжка на пряк съюзник – Дамаск и добър партньор и приятел също в нарастваща международна изолация, какъвто е Турция на Ердоган, който няма да е доволен да види руски самолети над кюрдскат зона. Това прави неясен изходът от опита на кюрдите за договорка и може и да не ги спаси, въпреки че по принцип Кремъл запълва с радост всякакави празинин, оставени от политиката на Белия дом.

Със сигурност обаче САЩ ще са големият губещ на международен престиж, ако ситуацията продължи да ескалира. Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед в петък, която дава на Министерството на финансите „много значителни нови правомощия за санкции“ срещу Турция заради действията ѝ в Сирия, но САЩ нямат незабавни планове да ги използват, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин.

В изявлението на Министерството на финансите се казва, че заплахата на Тръмп със санкции има за цел да разубеди Турция от действия, които включват „безразборното взимане на мушка на цивилни лица, атаки срещу гражданска инфраструктура, взимане на прицел на етнически или религиозни малцинства“.

459 членове на Кюрдската работническа партия – сирийските кюрдски сили за самоотбрана са били ликвидирани от началото на операцията „Извор на мира“ /известна още като „Пролет на мира“ от „Peace spring“/  в Северна Сирия, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.

„Общият брой на терористите от ПКК и силите за самоотбрана, които бяха неутрализирани по време на успешно протичащата операция „Извор на мира“ източно от Ефрат, е 459″ – заявиха турските военни.

Най-вероятно и двете страни преувеличават загубите, които нанасят на противника.

На фона на ескалацията на сраженията президентът Ердоган демонстрира решимост да стигне докрай. Той заяви по време на телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън, че Анкара ще продължи операцията в Сирия, докато заплахата от Кюрдската работническа партия (ПКК) и терористичната група ИДИЛ не бъде напълно премахната, съобщиха от администрацията на турския лидер.

Премиерът на Великобритания е призовал Ердоган да спре военната операция в Сирия и е заявил, че Великобритания и други страни са готови да подкрепят преговорите за прекратяване на огъня.

„Турският президент Реджеп Ердоган проведе телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън. Президентът говори за целите на операцията „Извор на мира“ и каза, че тя ще продължи, докато терористичната заплаха от Сирийските кюрдски сили за самоотбрана и ИДИЛ в Северна Сирия не бъде напълно премахната, което ще осигури доброволното и безопасно завръщане на сирийските бежанци“, се казва в съобщението.

На петия ден от офанзивата вече има и сведения за военни престъпления. Протурските бойци, участващи в настъплението в държаните от кюрдите гранични градове в североизточна Сирия, са „екзекутирали“ девет цивилни, съобщи Сирийската обсерватория за човешки права, цитирана от АФП.

„Девет цивилни са били екзекутирани в южния град Тал Абиад“, обявиха от Сирийската обсерватория за човешки права.

В изявление кюрдите твърдят, че сред екзекутираните са жена-високопоставен представител на Кюрдската партия и нейният шофьор. Информацията не е потвърдена от друг, независим източник.

Повечето големи европейски страни призоваха Турция да прекръти бойните действия. Арабските външни министри също осъдиха агресията. Изявлението им дойде след спешна сесия на Арабската лига в Кайро, свикана от Египет да обсъди нападението на Турция срещу кюрдите, които са създали крехка полуавтономия в североизточната част на Сирия. Потенциалната реакция срещу Анкара включва дипломатически и икономически действия, както и „военно сътрудничество за противодействие на турската агресия“, се казва в изявлението.

Франция и Германия спряха да доставят оръжие и друго военна продукция на Турция заради нахлуването в Северна Сирия.

Русия зае странна позиция, като подчерта, че „мир и стабилност в тази част на суверенната сирийска земя могат да бъдат постигнати само чрез ефективен и взаимно уважителен диалог между правителството и кюрдите, които са неразделна част от сирийското общество“, но същевременно се портивопостави на проектодекларация от САЩ в СС на ООН, която изразява загриженист от случващото се и призовава Анкара за прекрати офанзивата на чужда територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!