Бойко Борисов
На снимката: Бойко Борисов - премиер на България

На извънредно заседание на Министерския съвет Бойко Борисов обяви, че заради понижаването на цената на газа от „Булгаргаз” със задна дата на различните дружества ще бъдат върнати 201 685 227 лева.

Той посочи, че цената на газа към днешна дата спрямо миналата година е с 53% по-ниска.

60 милиона лева за Топлофикация „София“

„Това е в полза на българските граждани и бизнес. Тези пари, които връщаме, от тях 60 милиона лева отиват за Топлофикация „София”. За химическата промишленост – 52 милиона, за стъкларската – 16.”, посочи още Бойко Борисов.

Очаквам утре някоя хубава карикатура, защото парите се връщат при българските граждани. Смятайте колко пари са изтекли от 90-та година насам в олигарсите. И как няма да си седиш и да си рисуваш от хубавите курорти по света. Около 1,5 млрд. лв. са взети от олигарсите и са върнати на хората, каза още Борисов.

До края на септември ще бъде удължено действието на мярката 60 на 40, обяви още по време на заседанието премиерът.

Нова мярка за справяне с безработицата

От своя страна, социалният министър Деница Сачева обяви, че се отваря нова мярка за справяне с безработицата в размер на 160 милиона лева.

Целта на мярката е да намали безработицата. „Мярката е по ОП „Развитие на човешките ресурси“. По нея ще бъдат наети лица, на които ще се изплаща минимална работна заплата, плюс осигуровки“, уточни тя.

Социалният министър напомни, че преди началото на извънредното положение незаетите лица в страната са били 200 000 и добави, че броят им в момента се е увеличил с 90 0000.

Жестомимичен превод

Телевизиите ще са длъжни поне веднъж на ден да имат жестомимичен превод на новините. Това ще им бъде вменено със Закон за жестомимичния език, по който в момента работят социалният министър Деница Сачева и министърът на образованието Красимир Вълчев. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на днешното извънредно заседание на кабинета.

„В този закон ще залегне текстът в новините на телевизиите да има жестомимичен превод задължително един път на ден“, каза Сачева.

Премиерът призова да работят по-бързо в тази посока, защото е научил, че над 200 000 българи не могат да разберат новините и добави, че е поел ангажимент такъв превод да има.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!