Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще бъде осигурен достъп на всеки гражданин, който пожелае, да се имунизира срещу COVID-19, когато има одобрени ваксини в ЕС.  За целта правителството е отпуснало на днешното си заседание близо 6 милиона и 400 хиляди лева. Одобрени са и допълнително 14 милиона лева по бюджета на здравното министерство за тази годин, съобщават от правителствената информационна служба.

„Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19“, заяви Борисов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

За да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС.

Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия.

„Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й“, подчерта премиерът.

Министерският съвет одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 милиона лева. Те са предназначени за купуването на още 17 280 флакона ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона.

„Нашите лекари използват медикамента в по-тежките фази на заболяването, затова решихме да закупим още 17 280, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент на територията на страната“, посочи премиерът Борисов.

Той акцентира, че в комбинация с други медикаменти ремдесивирът спасява живота на тежкоболните с COVID-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!