Екатерина Захариева

Докато не получим правни гаранции – както от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че политиката ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция и стартиране на преговори за членство“. Това заяви пред депутатите в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която бе извикана на изслушване, за да даде актуална информация за отношенията ни със Северна Македония.

„Българските национални интереси в РС Македония са обект на обществен и политически консенсус, пресичащ през поколенията външната политика на България, залегнал в декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Тази декларация е пример за приемственост във времето и на междупартиен консенсус, с който малко държави могат да се похвалят. Те ни дадоха и необходимата политическа тежест да отстояваме уверено националния си интерес в разговорите си със Скопие“, отбеляза Захариева.

Тя бе категорична, че страната ни е положила всички необходими усилия, за да постигне едно качествено ново начало в отношенията си с РС Македония – от признаването на нейната независимост, през подаването на ръка за помощ и българското председателство на Съвета на ЕС, до помощта ни за справяне с COVID-кризата.

Според външния ни министър България винаги е демонстрирала „последователност, предсказуемост, прозрачност и конструктивност“.

„Независимо от всички наши прояви на добросъседство, Скопие не промени същността на своята политика към България. Ангажиментите към страната ни запазиха единствено декларативен характер, а по същество Скопие продължи политика си в подкрепа на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други претенции. Имаме дълъг списък от случаи, в които те не се придържат от подписани двустранни документи“, каза още Захариева пред депутатите.

Захариева беше изслушана по искане на депутатите. Парламентарната група на „БСП за България“ поиска в Народното събрание да бъде изслушан министър-председателят Бойко Борисов, но искането не беше прието.

Според ГЕРБ не премиерът, а вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов са по-подходящи да дадат информация за преговорите със Скопие.

„Двамата ресорни вицепремиери системно участват в преговорите до момента и биха могли да дадат най-акуратна и точна информация“, мотивира предложението си депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

По-късно по темата ще бъде изслушан и Красимир Каракачанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук