Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

България сама е поискала да плати цялата сума за изтребители Ф-16. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на традиционната посланическа конференция в София

„Покупката на нова техника за армията – много от вас, особено посланиците в НАТО, знаят изискването и твърдата и неотстъпчива позиция на САЩ и НАТО за достигане на два процента от БВП за държавите-членки, които искат да имат споделена отговорност и охрана. Затова решихме да отидем на варианта за нашите възможности да изберем възможно най-добрия самолет Ф-16 блок 70, който значително подобрява нашите възможности, които имаме със сегашните МИГ-ове. Също доста спекулации чухме по темата – едва ли не, че ако няма 12, а са с 9 ракети, им се намалявала способността – нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите военно-въздушни сили. И като отговор само бих казал на тези знатни военни, че аз настоях да си платим веднага, защото ми омръзна три пъти като идваме в управлението, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолети. И неслучайно ние имаме авиация – бойна се води, но всичко ново, което сме придобили, е годно само да натовари щаба и да избяга. Само транспортни самолети и хеликоптери без нито една пушка – не ракета, не торпедо – пушка няма. За стотици, стотици милиони – над милиард – повече, отколкото за Ф-16. Да ги питам какво въоръжение имат Пантерите – защото аз ги платих, нашето правителство. Може отгоре само с прашка да стреляш, а ние ти ползваме за спасителни операции. Спартан-ите бяха така купени, че за тях няма резервни части изобщо. Пари за поддръжка – нула. Навсякъде”, допълни още Борисов.

И добави:

„Помня миналата година в 00.00 ч. на Нова година ни смукнаха 300 милиона лева, вече не помня за какво – май за Спартан-ите бяха. Сиреч – договаряли, договаряли, правили, но не плащали. Така платихме и двата правителствените самолети Еърбъс – върнахме единия и от това загубихме 10 милиона”, припомни още Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!