Заподозреният за хакерската атака срещу Националната агенция по приходите – 20-годишният Кристиян Бойков цяла нощ е бил разпитван. Това каза единият от адвокатите му Георги Стефанов в телевизионно интервю.

„Кристиян ми сподели, че цяла нощ са се опитвали да го накарат да си признае някакви факти. До късно вечерта са водили разпити. Искали са да признае, че той е извършителят на това деяние. Защо да признава, след като има безспорни факти, че не е той. Кому е нужно? В продължение на три часа са се опитвали да го „убеждават” да се признае за виновен”, каза Стефанов.

Другият адвокат Любен Казанлиев допълни:

„Казано му е, че ще има сериозни последствия, ако не се признае за виновен”.

Стефанов каза:

„Кристиян е казал, че не може да признае нещо, което не е извършил. И не се е поддал на този натиск, защото му е било обещано, че ако признае това, което се иска от него, ще бъде освободен незабавно.”

Според експерти, това води на мисълта, че нито прокуратурата, нито органите на реда имат доказателства срещу момчето.

„ГДБОП дойдоха по-малко от 24 часа, след като медиите оповестиха този теч на данни. Тоест, когато всички сме разбрали. Странно е за толкова кратко време ГДБОП да имат данни за извършителя. Това е валидно по принцип за такива разследвания. Камо ли, че го е извършил Кристиян. Те познават Кристиян, той е работил с тези хора, били са заедно на много конференции”, каза работодателят му Георги Янков – мениджър на компанията за киберсигурност, в която работи и обвиняемият Кристиян Бойков.

По думите на работодателя на хакера, операцията на ГДБОП в офиса на фирмата е продължила повече от 5 часа.

Той отрича Кристиян да е замесен в изтичането на данни от НАП. По думите му, момчето е „страхотен професионалист”.

Работодателят му каза, че именно Кристиян се е занимавал с разследвания на киберпрестъпления, при които търси следи, точно каквито ГДБОП са открили, уж оставени от него.

Другият от адвокатите му Любен Казанлиев каза:

„Смятам, че ситуацията се разви по изключителни порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-я час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да съдържа мотиви от четири страници. Ние от него научихме какви доказателства имат те. Това е нечувано.”

По думите му в четирите реда мотиви не е имало никаква съществена информация. Адвокатът каза, че на Кристиян е повдигнато най-тежкото обвинение за киберпрестъпление, с цел да се задържи в ареста.

„Съмнявам се, че има друга причина. Но така, както е формулирано, е абсурдно.”

Георги Стефанов коментира още:

„Самият факт, че деянието е извършено през операционна система „Уиндоус” значи, че го е извършил аматьор. Кристиян работи с „Линукс”.

Той разказа, че Кристиян му е споделил, че е „натопен” заради работа му върху сериозни проекти.

В обвинението няма дори дата на извършване на престъплението, каза още адвокатът.

На брифинг вчера, адвокатите и работодателите на Кристиян казаха, че момчето е водило обучения по киберсигурност на служители от ГДБОП.

„Кристиян е специалист в тази област. Ако той реши да прави нещо, не са ГДБОП тези, които ще открият данни за това нещо”, каза адвокатът му Георги Стефанов.

Припомняме, че веднага след като стана ясно, че има пробив в системата на НАП, вътрешният министър Младен Маринов заяви, че става дума за руска хакерска намеса. След това обаче тази версия беше забравена и се заговори за 20-годишния Кристиян.

На заседанието на Министерския съвет вчера, премиерът Бойко Борисов дори предложи „такива вълшебници” да работят за държавата.

„Образованието ни става все по-добро, особено в сферата на ИТ технологиите, имаме истински вълшебници”, заяви премиерът и добави: „Много е важно за такива хора като задържания вчера, да имаме възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват и службите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения”

В мотивите на прокуратурата за ареста на Кристиян пише:

Разследването е стартирало след извършени спешни оперативно издирвателни мероприятия от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР. В хода на тези действия и със съдействието на „Информационно обслужване“ АД е установено, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН  на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи  наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на оперативно – издирвателни мероприятия и компютърно – разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от К. Б. – на 20 години от гр. Пловдив.

Анализатори и експерти смятат, че тази атака не е демонстрация спрямо властта, а е кражба на данни на гражданите, за да бъдат след това рекетирани и изнудвани.

Много са и коментарите, че дори и Кристиян да е извършител на атаката, той не е действал сам. Вероятно става дума за организирана престъпна група, която стои зад това нападение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!