Премиерът Бойко Борисов, който е заразен с коронавирус и е под карантина, днес води заседанието на Министерския съвет от дома си.

„Пазете се много, защото това си е гадно.Спазвайте карантината, защото ние не сме богопомазани като президента Радев. Затова се разделихме и с шефа на РЗИ“, каза в началото на видеото Борисов.

И добави:

Призовавам всички българи да се пазят и следват разпоредбите на здравните власти. Коронавирусът е тежко заболяване. Всички министри и екипите им, аз и моят екип също, които сме под карантина, стриктно я спазваме. Законите са еднакви за всички, но явно с някои изключения – президентът Радев. Само на него здравните служби му дадоха няколко часа карантина. Аз не наруших карантината си и промених всички планирани публични прояви. Хората не могат да бъдат делени спрямо поста, който заемат. Това е върховенството на закона”, каза премиерът.

Борисов добави, че на всички, които нарушават карантината, се съставят съдебни производства.

Вътрешният министър Христо Терзийски докладва пред предмиера с думите: „Вярно е. В момента има 3 100 съдебни производства на хора, които са нарушили карантината“.

Правителството не прави предизборен бюджет, каза още премиерът в отговор на критиките на експертите.

„Това е следизборен бюджет, за да може да има хора, които да продължат да работят и да живеят в България. Само допреди месеци ни обвиняваха, че не даваме пари на хората. Сега изработихме програми, намерихме средства през европейските програми, през компенсаторни механизми и по всички възможни начини, включително и с данъчни отстъпки. Във всички системи добавихме повече пари, за да може да преодолеем тази ужасяваща пандемия и ни обвиняват, че правим предизборен бюджет. С какви очи тази партия, заради която платихме милиарди за АЕЦ „Белене“, фалита на КТБ, за компенсациите на ТЕЦ-овете, сега ни обвинява?

Демокрацията е много хубаво нещо. Коя партия ще изпълнява бюджета зависи от българския народ”.

В бюджета е предвиден голям дефицит и увеличаване на дълга, и на практика с него се слага край на широко прокламираната финансова стабилност, коментират експерти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!