Собствениците на частни школи, занимални и образователни центрове заплашиха, че ще спрат да плащат данъци ако бъдат принудени да спрат работа. В писмо до правителството и лично до министрите на здравеопазването и на образованието те призовават да не бъде прекратявана дейността им.

Според тях груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица, се преустановяват за срок от 2 седмици до 12-ти ноември.

„Голяма част от училищата занималните, след учебните занятия са сформирани от ученици от различни паралелки. В тази връзка възниква въпросът: Защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същият аргумент се затварят езикови и други школи, и образователни центрове? Не води ли това до дискриминация и различно отношение към общински и частни учебни заведения“, питат от частните школи.

Дистанционната форма не е решение в дългосрочен план, пишат от школите. Те признават, че затварянето им през март ги е изправило пред реалната възможност за фалит, а ново затваряне би било пагубно за тях.

„Затягането на мерките отново обрича всички собственици на школи на фалит. Цялостното затваряне на държавата през март 2020 г. доведе до ръба на оцеляването голяма част от собствениците на заведения за работа с деца“, се казва в писмото.

Много от работещите в школите не могат да се класират и за антикризисните мерки за обезщетения. Те работят на договор за управление или са самоосигуряващи се лица, нямат служители. Плащали са наемите с кредити, за да запазят помещенията. Ако бъдат затворени те заплашиха да спрат на плащат осигуровки и данъци за периода, в който са затворени.

„Разрешението да извършваме своята дейност е от ключово значение, за да запазим бизнеса си, създаден с изключителна любов, отдаденост и граден с години. Не са за подценяване икономическите загуби, които търпим. Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата (от 4 до 10 деца). Спазваме хигиенните норми. Всички цитирани изследвания до момента не посочват децата като разпространители на вируса. Дори точно обратното“, казват от школите.

В същото време от частните детски школи настояват и за обезщетение за периода, в който са възпрепятствани да работят с директна помощ, възлизаща на 80% от заплати и осигуровки  и 80% от наемите на помещенията, които ползват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!