Белият дом

Министър-председателят Бойко Борисов заминава на работно посещение в Съединените американски щати, където в понеделник ще се срещне с президента Доналд Тръмп. Заедно с премиера за Вашингтон заминават вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Срещата на американския президент с българския министър-председател е част от серията разговори с лидерите от Централна и Източна Европа за координиране на авмериканската политика в тези региони. До момента американският президент е имал срещи с колегите си от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния.

В Белия дом премиерът Борисов и президентът Тръмп ще обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между България и САЩ. Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация, както и върху други актуални теми.

Според анализатори се очаква САЩ да настояват за доизграждане на тазовата връзка с Гърция, която се бави повече от 10 години и щи отвори пътя за търговия с американски втечнен газ.

В областта на военното сътрудничество също са възможни нови инициативи, предвид факта, че САЩ губят стремително връзката си с Турция, която разглеждат като все по-ненадежден военен съюзник и се налага да я компенсират с разширяване на отношенията със съседни държави.

Другите теми, които вероятно ще бъдат в кръга на вниманието на лидерите, са корепцията и противодействие на руското влияние.

По време на визитата си в САЩ премиерът Бойко Борисов ще участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“.

Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян.

Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!