Йоханис, Дънчила
На снимката: Клаус Йоханис и Виорика Дънчила

Избирателните секции за втория тур на президентските избори в Румъния отвориха врати, съобщава ТАСС. Гласуването се извършва на 18 748 избирателни секции в страната и 835 избирателни секции в чужбина. В самата Румъния са регистрирани повече от 18,2 милиона избиратели. В чужбина румънците, имащи право на глас са 4 милиона души. Президентът на Румъния се избира за срок от пет години.

Според актуализирания избирателен закон румънците, които са в чужбина, могат да гласуват в продължение на три дни (22-24 ноември), както и по пощата.

В резултат на първия тур на изборите, който се проведе на 10 ноември, нито един от 14-те кандидати не получи мнозинство от гласовете на регистрираните избиратели (50 процента + 1 глас). Затова се наложи провеждането на втори тур, на който един срещу друг се изправят двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа – действащият президент на страната Клаус Йоханис, номиниран от Националлибералната партия (37,82% от гласовете), и кандидатът на Социалдемократическата партия Виорика Дънчила (22,26% подкрепа).

Фаворитът на вота в неделя е Йоханис, който води според последните социологически проучвания. Вотът трябва да приключи в 21:00 българско време. Реда и сигурността в изборния ден се осигурява от близо 20 хиляди полицаи и жандармеристи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!