Боряна Димитрова
На снимката: Боряна Димитрова

Може да видим паралели между България и Италия, където също като у нас, малка популистка партия успя да свали проевропейското правителство на Марио Драги. Те се виждат в опитите да се влияе върху политиката на членове на ЕС, като се търсят слаби звена и се отслабват правителства, които са дали по-силна прозападна заявка, каза социологът Боряна Димитрова в специално интервю за ДЕБАТИ.БГ.

„В едно отношение би  могло да се направи паралел. Това е съществената активизация и влияние на прокремълските интереси в периферията на ЕС, каквато е България, и в други ключови страни. Отслабването на ЕС е сред най-силните проводници на политиката на Кремъл и един от най-ефективните начини за противопоставяне на обединена Европа. Години наред Европа нямаше единна позиция и по отношение на доставките на руския газ, и по отношение на санкциите към Русия, и по отношение на крайно категоричната позиция след завземането на Крим. Сега, след войната срещу Украйна, ние наблюдаваме безпрецедентно консолидирана позиция“, смята социлогът.

Според Боряна Димитрова обаче, се правят опити тази позиция да бъде разбита, а обикновено в такива случаи се атакуват по-слабите звена – там, където може да бъде направен пробив.

„Защо казахме популистки партии – най-лесното и най- лесно възприемчивото от хората поведение е да бъде обяснено с цените на енергийните ресурси и с инфлацията, но се забравя максимата, че евтиното понякога излиза скъпо. Това го видяха и в Германия, и в България, и в Италия. Онова, което сме смятали, че ще е най-евтино в един момент може да се откаже скъпо, когато сме нямали достатъчно далновидна политика за диверсификация на ресурсите, още преди да настъпи кризисен момент“, допълни тя.

Получава ли служебното правителство одобрениe сред обществото; помага ли активният негативизъм на президента Радев на ГЕРБ и ДПС и кои политически субекти ще влязат в следващия парламент – четете утре в цялото интервю на Боряна Димитрова за ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук