Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

България е готова да инвестира в трети мост на Дунава. Това каза през журналисти в Мюнхен премиерът Бойко Борисов.

Премиерът посочи, че се е опитал да приложи натиск за трети, а дори и за четвърти мост на Дунава по време на проведените срещи в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност.

„По оста Юг – Север не само газопроводи строим, но и магистрала и жп линия. Това трябва да е бъдещето, върху което да работим. Крайно време е да излезе от пожелателната страна. България е готова да инвестира в трети мост на Дунава. Трябва да убедят нашите румънски съседи и другите страни. Ние сме готови веднага да инвестираме и това да е нашият дял в трети мост на Дунав. Един такъв мост ще свърже Севера с Юга. Те трябва да се преборят да ни дадат точка, а България ще инвестира в това. Това е изключително важно“, посочи премиерът.

Борисов предложи новият мост да бъде построен при Никопол или Силистра и изрази готовност за този мост да бъдат предоставени 50 – 100 млн., колкото са нужни. Той е категоричен, че иска реални действия и бързина.

На конференцията беше обсъдено и присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз, но Борисов изрази съмнение, че нашите съседи усещат колко е важен моментът.

„Цяла Европа иска да даде перспектива на Северна Македония и на Албания и въобще на Западните Балкани. Все повече усещането е, че колегите там не усещат колко е важен моментът. Всяко вътрешнополитическо събитие няма никакво значение за тези държави, ако се пропусне този момент. С тъга го казвам и с доза оптимизъм, че са ме разбрали“, посочи премиерът.

В рамките на форума се провеждат и двустранни срещи, като Борисов проведе няколко днес.

„Проведох срещи с президентите на Армения, на Молдова, както и с Американския еврейски комитет. Това, което ги интересува, е инвестиции от страна на България в тези държави. България е много стабилна на фона на другите държави е региона.

Той посочи, че поради това България е търсена за инвестиции и че с това се откриват много възможности за нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук