Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов се включи в редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб. Той обяви, че брифинги повече няма да има, но щабът ще продължи да действа до 31 декември, за да може да сме подготвени, ако дойде втора вълна.

Премиерът Борисов повтори няколко пъти, че българското правителство се е справило най-добре с кризата.

„Благодарност не сме очаквали никога, но последният, когото трябва да пита за всяване на паника, сме аз и Щабът. Защото всяка една телевизия всеки ден от сутрин до вечер излъчвахте какво се случва и колко са умрелите, гробовете, коридорите, какво става в Щатите, Италия, Франция. Нямаше лидер в света, който да не излезе и да призове гражданите да си останат вкъщи и да се спазват мерките. Само в Северна Корея не чух дали имат план някакъв“, допълни премиерът Бойко Борисов.

И уточни: „Това са хора без работа. Ако беше преди 30 години, когато стана аварията в Чернобил, една седмица не се знаеше, че има експлозия“.

Към днешна дата всичко се предава онлайн по света.

„Аз твърдя, че на този фон най-меките и навременни мерки с най-малко ограничения, най-правилно поставени за най-кратко време са в България. С най-добрия резултат. Какво ще каже някой друг, не ме касае“, допълни премиерът.

„Две неща са категорично доказани – дистанция и дезинфекция, и ние, и всеки българин, ще се водим от това правило. Не трябва за всяко нещо да пишем в заповедите буква по буква всичко. И от 15-ти натам ще си мием ръцете, а който иска и е по-страхлив, може да си носи маска. До 15-ти има време, всяка нощ с Щаба гледаме мерките на заразените, излекуваните и местата в болниците. Политическото решение е мое за освобождаването на мерките – има всякакви болести, всеки може да се натъкне на какви ли не вируси. Тежко е заболяването, няма ваксина и лекарство, човек трябва да се пази”, допълни премиерът.

Засега няма да сваляме карантината с 8-те страни с много заразени.

„Вчера говорих с премиера на Гърция Кириакос Моцатакис – на 15-ти юни ще махнат карантината. Страх ги е и не искат по-рано. На 24-ти юни Мицотакис ще бъде тук, а на 15-ти юни ще пуснем движението между България и Гърция“.

Относно 500-те милиона, дадени на МЗ и МВР за спазването на мерките, които правителството даде в началото на епидемията, Борисов отговори, че всичко похарчено се харчи прозрачно, а всяко министерство се отчита.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук