През последните 3 месеца, точно в 8:00 сутринта целокупният български народ, със свито сърце очакваше сутрешното шоу на г-н Мутафчийски и щаба. И всеки ден, от първата чаша с кафе, брояхме трупове, тестове, заразени.

Първите два месеца брифинги имаше и вечер в 17 часа, на които отново брояхме труп по труп.

И по-точно 129 пъти, без да се броят извънредните брифинги, обикновено по късните часове на деня, без да се броят десетките телевизионни изяви на г-н Венцислав Мутафчийски и участниците в щаба.

Когато преди месец, директорът на пресецентъра на МС Севдалина Арнаудова обяви, че г-н Мутафчийски няма да участва в сутрешното „шоу”, интернет изпадна в траур. Появиха се статии, че са погребали генерала, някои хора страдаха сърдечно по липсата му от телевизионния екран. С две думи, развихме нещо като Стокхолмски синдром.

И от утре повече брифинги няма да има. Това обяви премиерът Бойко Борисов тази сутрин. Той побърза да увери, че щабът не се разформирова, а щял да продължи да действа до 31 декември, за всеки случай.

„Щабът през това трябва да гарантира снабдяването и запасите от лекарства, облекла, тестове и др.“, допълни Борисов.

„Всеки ден на електронния сайт информацията за коронавируса ще я има. Информацията няма да бъде спряна, но това непрекъснато включване на Щаба създава чувство н безпокойствие. Трябва да се научим да живеем с вируса. Той не е утихнал, но искаме да се върнем възможно най-бързо към нормалния начин на живот“, посочи Борисов.

А ген. Мутафчийски, като на изпроводяк, направи обобщение на всичко дотук – колко са лекувани, колко са тествани, колко са умрели.

От краткия отчет стана ясно, че в началото на епидемията лабораториите у нас са били два, а към настоящия момент те са 32. От 193 732 изследвания за коронавирус, 85435 са с PCR тест.

Към настоящия момент общият брой на потвърдените с COVID-19 души в страната е 2585. За изминалите месеци лекуваните в болница са 1317 случая, от които 156 в интензивни отделения, 50 души са били на апаратна вентилация, а 36 от тях са починали и 11 са екстубирани.

Но утре кой ще ни го каже? Явно ще трябва да се научим да живеем някак без шоуто на щаба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук