Гълъб Донев
Служебният премиер Гъ

Кабинетът на Гълъб Донев създава „междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката“. Щабът ще предлага „решения за сигурността, механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и на цената на електроенергията“. Той ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. Това обяви тази вечер служебният министър-председател по време на пресконференция в Министерския съвет.

Тезата на хаос в енергетиката, чийто първопроводник е президентът Румен Радев, официално беше преповторена от Гълъб Донев и неговия кабинет. Дотолкова, че въпросният кризисен щаб ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

„В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, както и представители на други министерства, на Държавната агенция „Национална сигурност, КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите”, каза още Донев.

В рамките на пресконференцията министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че договорката за седем карга е едва на етап оферта и обясни, че тепърва ще трябва да се договаря разтоварването на американския втечнен газ. Той заяви още, че до края на 2022 може да бъдат доставени три карга, с опция през 2023 година да бъдат доставени още четири карга.

Прословутите договорени 7 танкера – не са договорени, а сме на ниво оферта, която включва доставки на 3 танкера тази година и опция на още 4 за следващата година”, заяви Христов.

Това обаче не влиза в противоречие в казаното от бившия премиер Кирил Петков и тогавашния министър на енергетиката Александър Николов. На съвместна пресконференция те обясниха именно това, което Христов повтори днес, но с негативен оттенък.

Става ясно, че темата с доставките на природен газ ще бъде водеща за служебното правителство, назначено от Румен Радев.

Все пак енергийният министър уточни, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който „да задоволи нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук