Илиян Василев
На снимката: Илиян Василев

Измислиха криза, трябва и денонощен щаб. Перефразирайки от Швейк, „добре си вървеше кризата, докато не се намеси антикризисния щаб“.

Само за 24 часа сътвориха много глупости. Всички усилия са насочени към обслужване на предизборните цели на ГЕРБ и ДПС, като дискредитират усилията на правителството на Петков и офертата на 7 танкера и изобщо по цялото поле. Имало само оферта?! Този човек явно нищо не разбира от търговия. Какво очаква да има освен обвързваща оферта със срок. И в рамките на този срок трябва да се решат и проблемите с логистиката.

Нямало резервирани слотове – ами, къде бяха миналата година от „Булгаргаз“ с дарлинга на президента Николай Павлов, та не резервира слот на Ревитуса? Той не взе цялото количество азерски газ, пък за слотове за американски говорите.

Знаете ли защо им трябва „търга“. Ами то е като инхауса и „Аркад“ за „Турски поток“ – уж състезание, а накрая печели „правилния“ – посредник на руски газ. Защото стана ясно, че през „Газпром“ няма да стане.

Сега ще работят денонощно в щаб, в който няма нито един, който да разбира от търговия на газ. Нито един експерт?! Майтап бе, Уили.

И ако още малко поумуват ще изпуснат срока 19 август, то това е целта.

През нощта за руски газ, да не им видят хората резила, през деня за неруски.

Помнете ми думата, кресчендото около кризата в енергетиката ще се обърне срещу паникьорите. „Хаосът“ в цените на пазара не се дължи на никое правителство, а на войната в Украйна и малоумието да зависиш на 95 процента от „Газпром“. Цялата работа е да оправдаят извънредни мерки, за да възобнови договора с Газпром.

Днес Румен Петков отново започна да търси под вола теле в интерконектора, който е пред акт 15 и акт 16, които трябва да се случат до 1 септември, най-късно 1 октомври. Работата по сертификацията, в голямата си част е извън контрола на компанията. Знаете как може да реагира администрацията – за ден или за месеци. Факт е, че правителството на Петков и лично той, оказа подкрепа на проекта, но истинската работа се върши от министерствата и агенциите.

Силно съм обезпокоен, че започват реваншистки изцепки, само и само за да се забави пускането на интерконектора по административни и благовидни причини – нищо чудно да измислят „борба с корупция“, за да балансират медийно разкритията за „Турски поток“.

Води се откровена психокампания за налагане на руския газ. От всички възможни посоки – от президент, правителство, „Булгаргаз“, политици, работодатели, медии.

Идиотско е да правиш търг за втечнен природен газ, който ще отнеме поне 4-5 месеца, при този остър дефицит на предлагане, и да не приемеш 7 карга. Да припомня, новият търг ще бъде пак за доставка до терминал, въпросът са слотовете и преноса си стои отделно.

Последно – предупреждавам, наистина може да стане страшен хаос, ако възобновят доставките на руски газ, защото тогава наистина ще активират клаузата „вземи или плати“ и при високи задължителни обеми на вземане, при стратосферни цени, ще плащаме като попове за най-скъпия газ от микса.

Да припомня на работодателите има ценови нива на природния газ, при които е по-добре да не го потребяват.

Работата върви към класиката „уж искахме да стане по-добре, пък се получи както винаги“.

Текстовете са публикувани във Фейсбук профила на Илиян Василев. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук