Европейският съюз трябва да стане колективен член на НАТО, за да рационализира отбранителните си разходи. Брюксел трябва да поддържа споразумението с Турция за спиране на нелегалната миграция и да инвестира в охраната на границите си за задържане на бежанците в трети страни. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на двудневна среща на лидерите на ЕС в белгийската столица.

Сигурността и миграцията са основните теми на форума.

 За мен най-прагматичното решение на тема отбрана е колективното членство на Европейския съюз в НАТО. Така в пъти, ще излезе по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, при което милиарди трябва да се изсипят само в България, камо ли в целия Европейски съюз„.

Премиерът е категоричен, за Европа е в пъти по-евтино да укрепи границите си срещу миграционния натиск, отколкото всяка страна-член да се справя сама. Границите на ЕС трябва да се „затворят плътно” срещу бежанския поток и на територията на общността да се влиза само през граничните пунктове.

 „За това, което навремето се приемаше като ерес в моето настояване, зоните за сигурност да се изтеглят извън Европейския съюз, на територията на Сирия, на Либия, за да могат тези хора да си останат там, сега ме подкрепят всички. Това ще ни излезе в пъти по-евтино, отколкото да дойдат тук. С целия този ужас който виждам, и вие го виждате тук в Брюксел, в сърцето на Европа.

България ще председателства ЕС през първите шест месеца на 2018 година, когато се очаква преговорите за раздялата между Лондон и ЕС да са в разгара си. За Брекзит Борисов  каза, че би искал Великобритания да не напуска съюза, още никой не може да си представи реалните последствия.

Аз, действително, колкото повече идва „Брекзит“ – за съжаление през нашето председателство за това ще  се говори най-много – някак си толкова ми се иска да не се случва.  Реално, според мене, още никой не си го представя как ще стане и какви поражения може да нанесе и на Великобритания, и на Европейския съюз… Един развод никога не е добър и за двете страни“.

България, както и останалите държави-членки, ще кандидатства да приеме две европейски агенции, които трябва да бъдат преместени извън Обединеното кралство след Брекзит. Борисов съобщи, че това са  агенциите по лекарствата и за банковия надзор, а градовете, които страната ни предлага, са София и Пловдив.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук