отбрана

По време на срещата на върха на ЕС, държавните и правителствените ръководители одобри първото в историята на Общността постоянно структурирано сътрудничество

В Брюксел лидерите решиха да се възползват от член в Лисабонския договор, който позволява на държавите-членки да поемат общи задачи и да създадат общи капацитети в областта на отбраната – досега област на строго национална компетентост. През 1954 година се проваля идеята за създаване на Европейска отбранителна общност, след като френското Национално събрание отказва да ратифицира договора за нея. Той е подписан две години по-рано от тогавашната Западна Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург – държавите основателки на днешния ЕС.

„Това, което започна през 1954г.  и не беше никога споменато през всичките години след това, се случва днес“, обяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск след първото заседание на срещата.

Лисабонският договор нарича поемането на общи задачи в отбраната „постоянно структурирано сътрудничество“. Участието в него е доброволно, но държавите, които искат да до се присъединят, трябва да отговарят на определени критерии и да поемат колективни задължения. Сътрудничеството е отворено за желаещите да влязат в него по-късно.

В идните три месеца се очаква държавите-членки да определят критериите за участие в и проектите, които сътрудничеството ще обхваща, обяви Доналд Туск, представяйки заключителния документ от заседанието.

Лидерите дадоха и политическата си благословия ЕС да създаде свой фонд за отбрана. Предложеното от Еврокомисията законодателство е на масата на Съвета на министрите и на Европейския парламент.

Структурираното сътрудничество не ознчава още обща европейска отбрана или армия, но е важна стъпка в тази посока. Лисабонският договор постановява, че държавите от ЕС могат да решат да имат обща отбрана, когато ръководителите им гласуват за това единодушно. Това досега е невъзможно заради съпротивата на Обединеното кралство, което все още членува в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук