Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

Българите, които в нарушение на забраните ще отидат за Великден по родните си места, ще разнесат вируса и ще стане като в другите държави, където в хладилни камиони вместо месо се превозват трупове, а ледените пързалки стават морги, предупреди премиерът Борисов пред журналисти при инспекция по трасето на „Турски поток“ днес. Следващата събота и неделя ще броим дали сме били дисциплинирана и отговорна нация, заяви той и отново призова хората да си стоят в къщи.

Премиерът припомни пред медиите ниската заболеваемост у нас, отчетена от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Той заяви, че не е „пъдарин“ и че голяма част от българите спазват въведените мерки. За нарушителите премиерът каза още, че такива хора не са надхитрили него или полицията и дано съдбата им „не е такава“. С мерките се цели единствено опазване на здравето и живота на хората.

„Благодарение на тези мерки имаме най-малко заболели. Целта ни е да се запазим живи. Другото ще го насмогнем. Стараем се много. Дотук сме прави, безспорно. Пазете се! Единственото сигурно е дистанция. Светът доказа, че няма имунитет. Тежък Великден ще е. Ние единствените не си затворихме църквите в света. Дано има добър знак за това. Призовавам всички да си останат вкъщи“, каза премиерът Борисов в навечерието на Възкресение Христово.

Министър-председателят добави, че страната ни разполага с достатъчно PCR тестове.

„Ако всяка държава приложи масови тестове, ще са необходими над 7 милиарда теста – коя икономика ще издържи?“, попита реторично премиерът.

По време на обиколката днес той коментира и срока на извънредното положение на фона на съобщенията от различни страни, някои от които го удължават, но други правят планове за разхлабване.

„Аз не искам удължаване на извънредното положение, искам да го намалим, но ако не спазваме препоръките на Министерство на здравеопазването, бумът на заразата сам ще дойде. Лекарство няма, ваксина няма. И да тестваме масово, което правим в момента, лекарство няма, нищо няма да стане по-добре. Ако иска някой да отиде в Ню Йорк в университет в момента – няма да им позволим, няма да им позволим да погинат“, продължи Борисов по повод спрените полети Варна-Лондон и обратно за дните на празниците.

Премиерът отговори на упреците, че властите насаждат страх с коментари и пресконференции, като запита може ли истината да насажда страх.

Борисов информира, че до момента държавата е изплатила около 1 милион лева компенсации на земеделските производители по трасето на тръбите, по което не може да се засаждат култури, а до края на сезона ще бъдат преведени общо около 5 милиона лева. Той изтъкна, че при строителните дейности по трасето са открити над 45 археологични паметника и благодари на археолозите, „които работят много съвестно“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!