Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра и който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, което се проведе в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова.

„Като се уплътни и с метрото вече зоната, трябва да направите скъпа зона в София – центъра. Така както цяла Европа – който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото замърсява и въздуха повече”, каза Борисов.

Фандъкова уточни, че към момента не се планира поскъпване на платеното паркиране.

Столична община сключи договори за четири проекта с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за облагородяване на София, които са на обща стойност 173,5 млн. лева.

„Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите. Не стига, че е по-евтино и бързо, но и 100% екологично чисто”, подчерта Борисов.

Проектите се финансират по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г. Безвъзмездното финансиране е в размер на 151 млн. лв., а Столичната община съфинансира от общинския бюджет 23 млн. лева.

„Проектите са четири – два от тях са големите проекти за градската среда и за столичния градски транспорт”, уточни кметът Йорданка Фандъкова.

По думите на Фандъкова ще се извърши цялостна реконструкция и благоустройство на близо 200 декара територия в централната градска част на София. Това включва цялостна реконструкция на улица „Граф Игнатиев”, площад „Славейков” и съседни улици, както и градинката на църквата „Св. Седмочисленици”.

Предвижда се и цялостна реконструкция на зоната около Храм-паметника „Св. Александър Невски”, частта пред сградата на Народното събрание.

„Това е най-представителната част на нашия град, която благодарение на тези средства в следващите две години трябва трябва да бъде напълно обновена”, допълни Фандъкова.

Проектът за градски транспорт включва цялостно обновяване на линията на трамвай номер 5 – рехабилитация на трамвайните релси. Ще бъдат изградени и нови спирки с видео наблюдение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук