Партията на Валери Симеонов НФСБ поиска Светия синод да канонизира Васил Левски. Това се казва в призив-обръщение на партията до Светия синод. То е подписано от председателя на формацията Валери Симеонов и неговите заместници Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

В призива се посочва още, че „в народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват нашата православна вяра свободно, без гонения, хули и поругание”.

„Като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан. Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев:

„Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името „раб божия Василий”, Левски ме прекъсна и каза: „Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България”, пише в призива-обръщение до Светия синод.

От НФСБ съзнават, че БПЦ има утвърдени със столетия правила за канонизация, но изразяват твърда убеденост, че не може да се вменява вина на Васил Левски заради напускането на манастира, защото той не го е направил, за да се отдаде на светски удоволствия и начин на живот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук