Оглушителна е тишината и мълчанието от президента Радев по отношение на задържането на опозиционния лидер Алексей Навални в Русия, отбеляза Бойко Борисов днес в традиционното си видео на живо, публикувано във Фейсбук, по време на свое посещение в Сливница.

„До този момент той не се е произнесъл. Нещо повече – европейски депутати, и началникът на кабинета му е европейски депутат, не влязоха да се регистрират докато се гласуваше резолюцията на Европейския парламент за Навални“, напомни Борисов, цитиран от правителствения пресцентър. „Тук не става въпрос да се месим във вътрешната работа на Руската федерация. Тук става въпрос за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управлнеие, има право на своя глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място – не“, добави министър-председателят.

Макар че всички европейски институции и лидерите на повечето европейски държави подкрепиха Навални, до този момент българският президент не взе отношение по въпроса. Извън съмнение е, че Румен Радев дължи на българския народ позиция, от която да стане ясно дали подкрепя Навални и съответно демокрацията или подкрепя позицията на Путин.

Затова и премиерът предложи президентът също да заяви какво мисли по въпроса. „Защото и Европейският съвет, и Европейският парламент, и Европейската комсия настояваме за незабавното му освобождаване“.

Малко по-късно Румен Радев излезе с позиция в отговор на критиката на Бойко Борисов, но вместо да отговори дали подкрепя Навални или Путин, той отговори с ответна критика, използвайки аналогия с протестиращите през лятото в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!