Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Изненадващо, преди седмица, премиерът Бойко Борисов обяви, че България се отказва от Шенген.

„Не съм сигурен дали е изгодно за България да се присъединява към Шенгенското пространство точно в този момент.  Имиграционния натиск по границите на Гърция е много голям, а и в много държави от Централна Европа шенгенските бариери отново са спуснати.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с председателя на групата на Християнсоциалния съюз в Бундестага Александер Добриндт в Берлин на 3 септември.

Днес, още по-изненадващо, премиерът Бойко Борисов си промени позицията.

„Бях поканен като специален гост в Бундестага. Колко са българите, които са канени като специални гости…? И депутатите в хор: Ние ви подкрепяме за Шенген. Аз им казах: Колеги, омръзна ми да ни говорите за подкрепа. Ние отдавна сме в Шенген с всичко, което правим, пазим външната граница. Вие имате проблем с Шенген. Той Шенген го няма във вида, в който е. Между Германия и Австрия вече има граница. Затова стига сте ни казвали, че ни подкрепяте. Като ни подкрепяте – приемете ни.“

Борисов заяви, че единствената придобивка за българите от Шенген ще е, че няма да си показват личната карта на европейските граници. Все пак отново обясни за риска от влизане на мигранти, припомняйки, че в момента няма никакъв натиск на границата с Турция, но има такъв откъм Гърция.

„Аз не съм казал, че се отказваме от Шенген. Искаме да сме в Шенген. Репутационно… Холандия ни спира за Шенген по една причина – егоистична. Ако България и Румъния са в Шенген – от Егейско море до Холандия няма кой да ги спре“, обясни още министър-председателят за мигрантите.

Досега премиерът винаги е твърдял, че не е справедливо България, която се справя така добре с охраната на границите си, да не е в Шенген.

Преди няколко месеца стана ясно, че България ще може да влезе в Шенгенското въздушно пространство.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук