на снимката: Найден Зеленогорски

Бившият член на СДС и близък до Иван Костов, и сегашен член на Движение „България на гражданите” – Найден Зеленогорски е напуснал ДБГ, защото софийската формация на движението реши да подкрепи издигнатата от инициативен комитет Мая Манолова за кмет на столицата.

Зеленогорски и негови съпартийци от ръководството и Националния съвет на партията я напускат с мотива, че ДБГ е дясна партия и членува в Европейската народна партия.

„За нас като членове на дясна партия е абсурдно да се подкрепя ляв кандидат за кмет. Дясното за нас е кауза. Аз смятам себе си за десен политик от 1990 г. Това олевяване силно ни възмути, процедурите по взимане на това решение прекрачиха устава. Това е тема, по която Националният съвет трябва да се произнесе по устав. Предложих гласуване на последното заседание, но беше отказано“, разказа Зеленогорски.

Решението за Манолова той нарече „самоубийство на една дясна партия“.

Според напускащите ДБГ е трябвало да участва в преговори за общ десен кандидат за София, но тези преговори не били проведени по начин, по който да се постигне успех.

„На последното писмо на „Демократична България“ колегите се отнесоха с насмешка“, заяви Зеленогорски.

Той и колегите му обявиха, че в София застават зад кандидатурата на арх. Борислав Игнатов, издигнат за кмет на столицата от „Демократична България“.

„Вярваме, че арх. Игнатов ще влезе в балотаж в София и че има сили да бъде един успешен кмет на града“, обяви Зеленогорски.

Бившият член на СДС обяви, че той и колегите му започват да работят по нов десен проект, чиято цел ще е да консолидира десницата.

Напускащите ДБГ ще подкрепят кандидати за кметове в страната на десни партии в други градове.

В официална позиция, Движение „България на гражданите” изразява „огорчение от решението на Найден Зеленогорски да напусне партията”.

„Напускането на партията месец и половина преди изборите е акт, който цели разколебаването ни в изпълнението на резолюцията на Националното събрание на ДБГ от 30 септември 2019 г. за „разрушаването на монопола на ГЕРБ в местната власт“. Подобно действие няма да донесе дивидент на някой от десните кандидати за кметове в София, а има за цел да навреди на ДБГ и да подпомогне ГЕРБ. Политици с 29 годишен опит добре си дават сметка за това”, пише в позицията на ДБГ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!