Трябва да продължим да живеем, въпреки страха, който ни се налага. Това заяви в интервю специално за ДЕБАТИ.БГ режисьорът Бойко Илиев.

До момента Нов театър НДК, чиито основател е Бойко Илиев  не е получил никакво обезщетение от държавата заради спирането на работата след 8-ми март. От няколко дни от театъра търсят начин сами да се справят със ситуацията като с много мъки възстановяват представленията на специално създадена лятна сцена.

Остава надеждата, че все повече хора ще излязат от матрицата и ще започнат да живеят отново свободно, споделя режисьорът.

Защото другият живот, този затвореният по къщите и така стойте си в къщите е нелеп и безсмислен, абсурден. Така, че такава политика е абсурдна, така, че каквото можем да направиме ние това е да отвориме сцената, да приканиме хората да продължат да живеят свободно, да дишат свободно и да се наслаждават на живота и на изкуството.”

Бойко Илиев споделя,  че още не може да възприеме случващото се, защото противоречи на здравия разум.  И призовава хората да върнат живота си.

„Дано да се освободят малко от страха и от насажданата истерия.  Аз това призовавам, че нашият живот не се нуждае от такава принуда. Явно хората, дори световните лидери, както разбираме от постоянните емисии какво се случва по света, явно имат нужда от някакво такова пренареждане, но в крайна сметка аз се надявам че ще преодолеем тази криза и ще продължим да живеем както сме живели. Много се надявам, въпреки че знаците не са в тази посока и продължава да се насажда този опит за затваряне и за заплахи. Но мисля, че трябва да вярваме, иначе за какво живеем в крайна сметка.”

Според режисьора липсата на духовни водачи е една от причините протестите в момента да са толкова спонтанни. Хората искат промяна на статуквото, смята Бойко Илиев.

„Има просто едно желание на едни хора, повечето млади хора, които не искат да приемат това статукво, искат живот, в който да не се занимават ежечасно, ежеминутно  с корупция,  със съответните скандали, които един върху друг се случват, просто като че ли цялото общество е така вкарано в една система на това шоу, което в крайна сметка до никъде не води, то е просто омерзително и мечтаем за време, в което да не се занимаваме с това от сутрин до вечер, както и да ни съобщават колко са заразени, колко са умрели и т.н  Това е пък също изключително абсурдно, но то е част от този театър, който се разиграва, който трябва да ни постави на колене.”

 

Режисьорът направи и паралел с протестите от преди 30 години.

„Има нужда от преливане на нова кръв. Аз си спомням протестите преди 30 години, в които участвахме, по  някакъв начин искахме да променим системата, да съборим стените , буквално се случи тогава със събарянето на Берлинската стена 89 година и да поемем въздух, да живеем свободно, сега като, че ли се повтаря. Иска ни се отново да отидем на барикадите и наистина да се промени света, да се промени към добро надявам се…..Дано да се промени това, което стигна наистина до своя пик , своята кулминация и като че ли не може да се продължи така и трябва, трябва да се промени, налага се да се промени, колкото и на някои хора да не им е удобно и да не им е приятно, налага се промяна, много сериозна промяна.”

Цялото интервю с режисьора Бойко Илиев може да прочетете по-късно на сайта  ДЕБАТИ.БГ.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!