Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков изрази надежда парламентът да успее да гласува окончателно измененията по Закона за Бюрото за защита на свидетели.

Той нарече прецедентна порочна структура факта, че представител, макар и на ръководно ниво в прокуратурата, има състав от 150 души с 8-10 млн. лв. бюджет. За миналата година нямат нито един включен в защитната програма участник в процеса, обърна внимание Рашков.

„Според мен главният прокурор има нещо, което е много смущаващо, по мое мнение, съвсем колегиално го казвам. Страхува ли се толкова много, че да има защита от три места – от Бюрото по защита, които са денонощно; около дома му да пази Националната служба за охрана (НСО) и освен това от Шесто районно полицейско управление да патрулират коли денонощно около оградата на резиденция Бояна“, коментира Рашков.

Министърът обърна внимание, че никой не си е позволявал подобно нещо досега. Според него се натрапва се мнението, че тези служители охраняват само главния прокурор.

По думите му, трябва да настъпи сериозна промяна и да се стигне до корекции. Според Рашков би било морално Иван Гешев да бъде инициатор на програмата, а не да чака някой със законови промени да иска да се премахне Бюрото за защита.

„Аз помня много добре, когато Бюрото за защита беше към Министерството на правосъдието и тогава то работеше напълно нормално, беше ефективно и нищо не налагаше преместването му към прокуратурата“, каза служебният министър.

Той обърна внимание, че сега главната цел не е толкова защитата на свидетелите, колкото охраната на главния прокурор.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!