Политическа партия ГЕРБ поиска оставката на министъра на отбраната във връзка с инцидента в Чешнегирово. Това стана ясно по време на брифинг в Народното събрание, на който бяха огласени подробности относно разследването на инцидента от 11 май т.г., който беше последван от смъртта на ст. лейтентат Тодор Манчев.

Според Тома Биков, Христо Гаджев и Даниел Митов от ГЕРБ, става дума за прикриване на убийство и то от страна на разследващите от Военна полиция.

„На първо място, президентът Румен Радев трябва да освободи от длъжност директора на Военна полиция, който има пряка отговорност в прикриването на това убийство и замяната му с разследване на самоубийство, което очевидно не е такова. Докато този човек изпълнява тази длъжност има риск обстоятелствата да бъдат потулени“, обясниха от ГЕРБ.

От партията поискаха незабавна оставка от министъра на отбраната и осигуряване на пълна прозрачност  на се случващото се във Военна полиция.

Те са категорични, че президентът Румен Радев и неговите назначения носят цялата отговорност.

„Този случай е синтез, еманация на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев. Опитът да се прикрие убийство, очевидно неуспешен, е начинът по който управлява Румен Радев. Целта е да му се осигурява комфорт и не само комфорт, а ресурси и логистична подкрепа, за да спечели втори мандат. Това е единствената цел, тези хора не се спират пред нищо, включително да прикриват убийства“, заяви Даниел Митов.

Той допълни, че  Румен Радев е дал генералско звание на човекът, който оглавява Военна полиция – генерал Сотиров.

„За съжаление, този парламент не намери воля за създаване на временна комисия за разследване на този инцидент, което беше предложено от ГЕРБ“, каза Христо Гаджев.

Той изнесе подробности от проверката след инцидента във военната база Чешнегирово и последвалото разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на ст. лейтентат Тодор Манчев.

Вътрешна проверка на Военна полиция намира за виновни лейтентат Тодор Манчев и майор Мерджанов, а на 1 юни проверка на инспектората на МО показва тотално различни неща от тази Военна полиция, обясни Гаджев.

По думите му, върху семейството на лейтант Манчев е бил оказан „тежък натиск“ от страна на разследващите органи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук