Фокус на годишния доклад на Антикорупционния фонд тази година ще бъдат корупционните практики с достатъчна доказателствена степен през 2020 година, както и работата на прокуратурата и съда. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.бг директорът на АКФ и член на управителния му съвет – Бойко Станкушев.

Станкушев уточни, че докладът ще обърне внимание не само на политическите личности, а и на тези, които са известни бизнесмени или имат възможност за обществено влияние.

„Колко от тези личности са били дадени от прокуратурата за разследване и колко от тези дела са финализирани с някаква присъда или оправдани. Отговорът е, че тази система в България почти не работи. Прокуратурата се занимава с политически врагове или с някакви дребни престъпници. КПКОНПИ се чудя защо изобщо продължава да съществува в сегашния си вид, защото всеки що-годе образован селянин от периферията на България може да ви каже кои са местните феодали, кои са хората, които печелят обществени поръчки, колко пари от спечеленото се връщат на хората, които са осигурили обществената поръчка. Тези институции, за които говорим, просто не работят.”

В доклада, който вероятно ще излезе до края на месеца, ще  бъде публикувана и втората част на разследване на КФН за купения и манипулирания вот, което показва изкривяването на гласовете в няколкостотин избирателни секции в страната.

„Има избирателни секции в България, които на минали избори са печелени от съвършено различни партии с 80-90%. Сега изведнъж се печелят от някаква трета или четвърта партия или пък се връщаме към първата. Това означава, че местният търговец на гласове се е ориентирал към този, който е предложил най-много пари.”, обясни Станкушев процесите, които сочат към манипулация на вота.

Бойко Станкушев  заяви, че големият процент купени и манипулирани гласове до голяма степен обезмислят гражданския вот.

„От средно 3 милиона гласували средно 300-350 хиляди гласа са купени и манипулирани. С 10% могат спокойно да бъдат вкарани 2 парламентарни групи в НС. Аз вярвам, че това може и да не е така, но не мога да се закълна, че за малкото време, което има това служебно правителство, то ще успее напълно „да изчегърта” всичко, както каза един мой приятел и политик. Всичко няма да може, защото корупцията вече е проникнала навсякъде  – по села, паланки, махали…”

Все пак Станкушев заяви, че всичко зависи от хората и от тяхната гражданска будност и съвест, тъй като често незаконните дейности се осъществяват пред техните очи, но те не дръзват да предприемат действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук