градина ясла класиране
Детската градина става задължителна от 4-годишна възраст

Първото класиране за прием в детските градини и ясли в София приключи. Над 10 хиляди деца не са приети. 22 445 са децата, кандидатствали тази година, а свободните места в София са 13 375.

Заради повторното отключване на системата обаче родителите, които правилно бяха въвели данните на децата си, излязоха на протест в петък. Близо 3000 родители са пренаредили желанията си след отварянето на системата. Над 1400 са се поправили и са попълнили критерия „уседналост“, други 1000 отново не са успели.От общината обявиха, че новопоявилите се профили няма да участват в първото класиране, а в следващите. „Проблемите в системата са от много години и са изключително сериозни за всички родители в София. За съжаление не виждаме адекватно отношение и поведение от страна на Столичната община“, твърди Георги Тодоров, един от протестиращите родители. По думите му проблемите с приема и липсата на места в яслите и градините в столицата се задълбочават.

Информационната система, която тази година беше надградена с учениците от първи клас, има една единствена цел – да осигури прозрачност при класирането на децата. От 2008 г. родителите вече не спят пред детските градини, няма опашки“, коментира Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ в Столичната община.Минчева уточни, че има 3500 места за второ класиране.

До 28 май е срокът за записване, както и второто класиране. Третото класиране е на 11 юни, а на 25 юни четвъртото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук