Божидар Божанов
На снимката: Божидар Божанов. Снимка: БГНЕС

„Кремъл финансира редица анонимни сайтове за фалшиви новини, чието съдържание се споделя стотици пъти във Facebook“. Това заяви бившият министър на електронното управление и настоящ народен представител Божидар Божанов по време на кръглата маса “Влияние на дезинформация в условията на геополитически кризи”, организирана от “Демократична България” и модерирана от народния представител Елисавета Белобрадова. Разговорът се проведе днес.

Божанов уточни, че социалните мрежи нямат усещане за отговорност по тази тема. Той припомни внесения от него законопроект за промени в Закона за електронната търговия, който би задължил Facebook и Twitter да положат повече усилия за идентифициране на групи от тролове по време на предизборни кампании.

“За три минути дезинформаторите създават 20 абсолютно анонимни уебсайта, пълнят ги с автоматизирано фалшиво съдържание и да започват разпространението му в социалните мрежи”, каза още Божанов, предадоха от пресцентъра на ДБ. Той посочи още два вида уебсайтове, които разпространяват пропаганда – такива, които се изживяват като утвърдени медии през годините, както и такива, чието съдържание е платено от Кремъл.

В началото на дискусията онлайн изявление направи и разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев, обявен за федерално издирване от Русия.

Грозев посочи, че през 2016 година руското военно разузнаване и две паравоенни групировки са планирали завземане на властта в България по черногорски сценарий. Планът обаче се е провалил заради превантивен арест на част от паравоенните, чиито организации продължават да действат у нас.

“Русия проявява агресия с взривове на оръжейни складове и отравяния поне от 2011 г. година насам. Тя е заплаха за националната ни сигурност и военната ѝ агресия наблизо налага по-усилени превантивни действия от страна на държавата”, заяви още Грозев.

Обръщение направи и украинската българка от Болград Тетяна Станиева, според която най-голямата дезинформация в България идва от парламента и по-конкретно от лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“800 украински българи написахме писмо до парламента и президентството, за да помолим за подкрепа и да се знае, че Украйна не репресира украинските българи. Никой няма право да говори от наше име”, подчерта Станиева. Тя предупреди, че българите, които днес са неутрални спрямо Украйна, утре могат да се окажат и неутрални към България. “Нас ни боли за България и не ни е все едно за нея. Молим и България да не бъде неутрална към нас”, завърши Станиева.

Тодор Галев от “Център за изследване на демокрацията” заяви, че България има незавидната роля на страна, в която Русия е приложила почти всички елементи на хибридни атаки. “Липсват само зелените човечета”, пошегува се анализаторът. Той напомни, че Кремъл подкрепя български политически партии, които откриват предизборните си кампании в Москва, както и че у нас оперират мрежи от руски тайни служби, русофилски общности, културни центрове и училища.

Според Галев това е само част от структурните причини за проникването на дезинформация в България. “Не можеш да завладееш институциите, без си завладял медиите – руснаците знаят това. У нас има твърде много институционални дефицити, непоследователност при вземането на решение и плахо прилагане на ограничителните мерки на ЕС от страна на СЕМ”, добави изследователят.

Украинският влогър и активист Генадий Воробьов се включи на живо от Одеса и каза, че войната не е само физическа, а се води също на информационния и културния фронт. Той посочи, че важна роля в конфликта играят информационните сили на Украйна и заяви, че всяка една държава трябва да поддържа такива сили.

Според Никола Тулечки от Data For Good и Factcheck.bg руската пропаганда в социалните мрежи често бива пришивана към религиозни и български национални символи. По отношение на дезинформацията на Костадин Костадинов Тулечки коментира: “Facebook има политика политици да не се пипат”.

В заключителната част на дискусията се включиха университетските преподаватели доцент Милена Якимова и професор Димитър Вацов.

По думите им с ескалацията на войната в Украйна през 2022 г. година е последвал страхотен бум на руска пропаганда в България, която расте постепенно и ежегодно още от 2013-а насам. Според до. Якимова у нас отдавна тече медийната подготовка за войната редом с кремълската опорка, че България ще бъде въвлечена в нея. “В България целенасочено се разпространява руската пропаганда, че сме втора ръка европейци. Опитайте да отнемете от някоя възрастна жена с приличен доход убеждението, че ние сме най-бедни – едва ли ще успеете“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук