Жаир Болсонару и Леонардо ди Каприо

Бразилският президент Жаир Болсонару обвини актьора Леонардо Ди Каприо в спонсориране на неправителствени организации, за които се смята, че организират горски пожари в Амазония.

Президентът не представи никакви доказателства за твърдението си, но стана ясно, че става дума за задържането в понеделник на четирима души от различни НПО по обвинение в палеж с цел получаване на дотации – задържаните се опивали да продадат на Световния фонд за дивата природа (WWF) снимки от пожарите, в които са били замесени.

„Ди Каприо е класен момък, нали? Плаща пари за палежи на горите. Правят снимка, изпращат я в неправителствена организация, тя я разпространява, свързва с Леонардо Ди Каприо, който плаща на тази НПО половин милиона долара. Леонардо Ди Каприо, ти участваш в палежите на Амазония“, заяви Болсонару на среща с неговите привърженици.

По данни на полицията най-малко три такива НПО-та са извършвали палежи, за да получат пари от различни организации.

През август Леонардо Ди Каприо и още няколко филантропи създадоха фонд за спешна помощ за горите на Амазония в размер на $5 млн. с цел разрешаването на най-неотложните задачи по спасяването на „белите дробове на планетата”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!