Гу Хара

Вероятното самоубийство на втори К-поп изпълнител в рамките на един месец отново насочи вниманието към кибер тормоза и личните нападки над млади звезди  в Южна Корея и как то остава безнаказано.

Това е нещо, което комедийният съветник Куон Йънг-Чан, би желал да се промени.:

„В Южна Корея животът на знаменитостите не е публично достояние. Така че обикновено звездите оттеглят обвиненията си и хората започват да мислят: „Нас всъщност не ни наказват. Всичко, което трябва да направим, е да се извиним по-късно и в такъв случай няма да има проблем.“ Това е причина широката общественост да не е наясно с това колко сериозни са тези злонамерени коментари и по какъв начин те могат да доведат до самоубийство.“

Полицията счита кибер насилието за тежко престъпление и има програма, която учи обществото как да не става жертва или извършител на онлайн атаки.

От полицията казват обаче, че за тях е изключително трудно да се справят с онлайн тормоза и че не могат да предоставят реална помощ на жертвите.

Йеон Мин-су е от полицейското отделение за киберпрестъпления.

„Обикновено, когато сте ранени физически, можете да отидете в болница, за да се лекувате. Но онлайн насилието е по-голям проблем, защото не може да се лекува по този начин и понякога дори може да доведе до смърт.“ посочва той.

К-поп певицата Гу Хара беше намерена мъртва в дома си тази неделя.

Открита е бележка, в която подробно се виждат обидните онлайн съобщения относно връзките й с мъжете, казват местните медии.

Гу беше приятел с колегата си K-поп звездата Съли, който беше намерен мъртъв през октомври.

Приживе и двамата говорят открито срещу кибер тормоза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!