Кораб, Китай

Морската полиция на Китай от 1 февруари ще може да открива огън срещу чужди кораби, за да защити националния суверенитет на страната. По информация на китайските медии, тези правомощия се предоставят на бреговата охрана от Закона за морската полиция.

Законът предвижда използваето на оръжия в случаи, когато чуждестранен кораб извършва незаконни действия в акваторията на Китай, не се подчини на заповедите и пренебрегне исканията за извършване на обиск.

При опасни ситуации, възникнали в резултат на противоправни действия или посегателство срещу държавния суверенитет, суверенните права или юрисдикцията на морето от страна на чужди организации и частни лица, органите на морската полиция имат правото да използват оръжи, да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване на нарушенията и за отстраняване на опасността, гласят текстове в закона.

Морската полиция на Китай ще може да използва огнестрелно оръжие при наличието на доказателства, че заподозрените превозват незаконно въоръжение, боеприпаси, материали, които представляват държавна тайна, наркотици и други предмети и отказват да се подчинят.

Въоръжението на борда с морско базиране може да се използва по време на антитерористични операции, за предотвратяване на „сериозни насилствени инциденти“, както и в случай на нападение срещу корабите и самолетите на правоприлагащите органи.

Законът дава право на бреговата охрана в екстрени ситуации да открие огън без предупреждение, като е длъжна да минимизира възможните щети и човешки жертви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук