без сделка

Европейският парламент прие резолюция, която разглежда рамката на бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

В документа се посочва, че предвид „червените линии”, очертани от британското правителство, евентуално споразумение за асоцииране може да предостави подходяща рамка за бъдещите отношения.

Европарламентът предлага бъдещите отношения да се основават на четири основни стълба – търговия и икономически отношения; вътрешна сигурност; сътрудничество във външната политика и отбраната; тематично сътрудничество, например в областта на научните изследвания.

„Това е дълга резолюция, повече от 65 параграфа, в която ние представяме концепцията, визията, архитектурата на бъдещето. Защото това е което ни липсва в момента. И това е една архитектура, която се опитва да съчетае двете неща – червените линии, които Великобритания не иска да прекрачва, от една страна, и принципите и визията на Европейския съюз, от друга”, коментира координаторът на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстат.

Според евродепутатите ще е необходим механизъм за разрешаване на спорове. Отбелязва се, че дори асоциирани с ЕС държави със сходно законодателство не могат да се възползват от права, облаги и достъп до пазара в същата степен, както държавите в Общността.

Всяка рамка за бъдещите отношения трябва да включва и зачитането на целостта на единния пазар, митническия съюз и четирите свободи, без да позволява различен подход за отделните области. Тя трябва да отчита ролята на Съда на Европейския съюз, отбелязва европарламентът.

В резолюцията се отбелязва още, че е важно да се осигури еднакво и справедливо отношение към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и британските граждани, живеещи в ЕС.

В нея се приветства проектът на протокол за Ирландия и Северна Ирландия, включително и възможността за конкретни предпазни мерки срещу засилване на граничния контрол. Евродепутатите подчертават важността на запазването правата на гражданите, залегнали в Белфасткото споразумение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук