Няколко влиятелни републикански сенатори заявиха, че номинираната от президента Тръмп за нова директор на ЦРУ Джина Хаспъл трябва да отговори на някои въпроси за свое участие в програмата на управлението за задържане и разпит на заподозрени, преди да бъде утвърдена на поста. Това е сигнал за трудна и с не съвсем ясен изход битка за одобряването на кандидатурата й.

Избраницата на президента е ветеран с 30-годишна служба в Лангли и понастоящем е с ранг на заместник-директор в разузнавателната централа. Тя е била ръководител на затвор от т. нар. вид „черно място” в Тайланд и е известна с роля в унищожаването от ЦРУ на записи с разпити на задържани за тероризъм. Демократите вече се организират, за да превърнат участието й в програмата за разпити на Лангли в пробен камък за утвърждаването на кандидатурата. Групи за опазване на човешките права вече оказват натиск върху ЦРУ да декласифицира информация относно програмата.

Все пак единственият път за поставяне на назначението на Хаспъл в опасност е загубата на подкрепата на републиканците, които имат крехко превъзходство от 51-49 гласа в Сената и все още не стоят плътно зад кандидатурата.

„Измъчването на задържани през последното десетилетие е една от най-мрачните страници в американската история. По време на процедурата по одобряването мис Хаспъл трябва да изясни характера и обхвата на свето участие в програмата на ЦРУ за разпити – заяви сенаторът и бивш кандидат-президент Джон Маккейн.

Други сенатори също предупредиха, че заклеймяват употребата на мъчения и гласът им „за” или „против” назначението на Джина Хаспъл като директор в Лангли ще зависи от това, което ще чуят на процедурата за приемането на кандидатурата й.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!