ким дароч

Посланикът на Великобритания в Съединените щати определи президента Доналд Тръмп и неговата администрация като „неспособни“ и „уникално неработещи“ в дипломатически бележки, публикувани днес.

Според съобщенията посланикът Ким Дароч е казал, че президентството на Тръмп може да се „срине и изгори“ и да „завърши с позор“.

„Ние не вярваме, че тази администрация ще стане значително по-нормална, по-малко дисфункционална, по-малко непредсказуема, по-малко разклонена като фракция, по-малко дипломатично тромава и неспособна“, твърди Дароч в свое телеграфно съобщение.

В документа се казва, че най-обезсърчителните коментари на Дароч описват Тръмп при кралица Елизабет II по време на държавното му посещение във Великобритания миналия месец като „несигурен“ и „некомпетентен“.

Според съобщенията той пише, че „злонравният конфликт и хаос“ в Белия дом, широко разпространен в САЩ, но отхвърлен от Тръмп като „фалшиви новини“, е „в по-голямата си част истина“.

Дароч е един от най-опитните британски дипломати, чийто доклади от Вашингтон стартират от януари 2016 г., преди Тръмп да спечели надпреварата.

„Сандей Мейл“ заяви, че бележките, които вероятно са изтекли от някой в държавната служба на Великобритания, обхващат период, започващ от 2017 година.

В едно от най-новите съобщения, изпратени на 22 юни, Дароч разкритикува раздутата външна политика на Тръмп към Иран, която предизвиква страхове в световните столици от военен конфликт, като „непоследователна“ и „хаотична“.

Той твърди, че отмяната на ракетен удар срещу иранския режим, след като американски дрон бе свален, не е защото Тръмп е рискувал да убие 150 иранци.

„По-вероятно е той да е притеснен за това как ще изглежда това по отношение на обещанията му в кампанията през 2016 г. в светлината на изборите през 2020 г.“, твърди Дароч, позовавайки се на следващите президентски избори.

Британското външно министерство не оспори верността на бележките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук