Камарата на общините на британския парламент одобри законопроекта за излизане на страната от Европейския съюз.

За закона, включващ съгласуваната с ЕС сделка за условията на „развода“, гласуваха 358 депутати, против – 234.

Преди това парламентът четири пъти отхвърли законопроекта, който открива пътя за излизането на Обединеното кралство от Евросъюза до 31 януари 2020 г.

Бившият премиер Тереза Мей на три пъти се провали при гласуванията в парламента, а Борис Джонсън само веднъж.

Разположението на силите в парламента се промени кардинално след изборите на 12 декември.

В резултат консерваторите на премиера Джонсън получиха комфортно мнозинство в Камарата на общините. Именно поради това премиерът се реши да внесе законопроекта още на втория ден от работата на новия парламент.

Увереността в положителния изход от гласуването даде възможност на Борис Джонсън да ожесточи текста на законопроекта, включвайки в него забрана за удължаването на преходния период след Брекзит, изтичащ на 31 декември 2020 г.

На този етап Великобритания и Европейският съюз ще продължат да живеят, сякаш Брекзит не се е състоял. През тези месеци страните възнамеряват да се договорят за бъдещите си търговски отношения.

Според текста на постигнатото през октомври споразумение за Брекзит, преходният период можеше да бъде еднократно удължен, но не повече от две години. Много британски експерти смятат, че няколко месеца няма да са достатъчни на Лондон и Брюксел, за да сключат договор за свободна търговия помежду си.

След гласуването британският парламент ще излезе в коледна и новогодишна ваканция. Правителството разчита, че законопроектът ще бъда съгласуван от двете камари на парламента и подписан от кралица Елизабет II в близките седмици, което ще позволи на Великобритания да напусне ЕС в посочения срок.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук