Лондон, Великобритания
Снимката е илюстративна.

В британската Камара на общините във вторник вечер бе отбелязан Денят на Съединеното на Източна Румелия и Княжество България. Инициатор на събитието бе депутатът от Лейбъристката партия Ферял Кларк, получила пълното съдействие на Българското посолство в Лондон и лично посланик Марин Райков съобщава БНР.

На събитието присъства също британският посланик в България Робърт Диксън, току-що пристигнал от София, който се изказа оптимистично за бъдещето на британско-българските отношения.

Поводът за събирането бе 137-та годишнина от Деня на Съединението, но след като бе обърнато внимание на историческото събитие и неговата важност за съществуването на съвременна България, както и на ролята на Великобритания да се стигне до него, форумът скоро се превърна в разговор и обмен на мнения по наболели проблеми на българската общност във Великобритания. На събитието присъстваха представители на българите в Обединеното кралство, включително на българското ромско малцинство.

Засегнати бяха теми от интеграцията на чуждестранните общности до образованието. Посланиците Марин Райков и Робърт Диксън се опитаха да отговарят на много от тези въпроси. Посланик Райков заяви, че откакто е на поста си за първи път се среща с представител на българската ромска общност и че основното при възникването на проблеми и намирането на техните решения е липсата на комуникация, а за да има комуникация, тези общности и групи трябва да бъдат представлявани от някого.

Посланик Райков допълни, че този проблем важи за цялата българска диаспора и изрази готовност да се среща с представители на съответни общности и групи, за да окажат съдействие.

Британският посланик в София Робърт Диксън похвали британската и българската дипломация от времето на Съединението и посочи, че макар и да са минали много години и нещата днес да са по-различни. Той посочи още, че е голям оптимист за бъдещето на британско-българските отношения:

„Прекрасно е, че съм в Британския парламент редом с посланик Райков, за да говорим и да празнуваме Деня на Съединението. Както заявих и по време на обсъждането, аз виждам огромен потенциал и възможности за нашето партньорство. Първото нещо е, че всъщност двете страни са обвързани толкова много, колкото никога преди. Има повече от 300 000 българи, живеещи в Обединеното кралство, а над 15 000 британци наричат България свой дом. Имаме повече студенти в университетите си, откогато и да било преди. Точно тези съвсем човешки връзки и взаимоотношения са от голямо значение“, заяви посланик Диксън за БНР.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук