наводнения, Карловско
Снимка: БТА

„Мащабите на бедствието в община Карлово са огромни, предизвикателството пред институциите и доброволците е сериозно. Във вчерашния ден над 1000 доброволци от цялата страна се включиха в помощ на жителите на наводнените села в общината“, заяви председателят на Националната асоциация на доброволците в Република България д-р Ясен Цветков. Над 100 военнослужещи шести ден оказват помощ в района на Карлово. Селата в Карловско, които пострадаха след наводненията, се нуждаят от чисто нова инфраструктура, да бъдат изградени наново, смята служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. 

Около 1000 доброволци помагат в наводнените села

„Във вчерашния ден, по моя преценка, над 1000 доброволци от цялата страна се включиха в помощ на жителите на наводнените села в общината“ каза председателят на Националната асоциация на доброволците в Република България д-р Ясен Цветков в интервю за БТА.

„Всеки доброволец е ценен. Голямата техника, големите машини работят на широки пространства – на обществени места (улици, площади, паркове), а дворовете на къщите, мазетата, пространството вътре в самите къщи, могат да се изчистят само с лопати, колички, кофи, с подръчни средства“, посочи д-р Ясен Цветков.

„Не бива да забравяме, че хората са преживели голяма трагедия и са пострадали страшно много. Разрушени са къщите им, тепърва ще се разбере къде може да се живее, къде не може. Съсипани са мебели, покъщнина. Хората са вложили всичко в домовете си, а сега го губят, огромна трагедия е това. Не се знае кога ще бъде възстановено всичко това, със собствени средства пострадалите няма да могат да се справят изобщо и трябва външна помощ“, каза още д-р Ясен Цветков.

Армията продължава да помага

Над 100 военнослужещи шести ден оказват помощ в района на Карлово, съобщават от Министерството на отбраната.

Екипите от Сухопътните войски и Военновъздушните сили (ВВС) отстраняват щетите по обществените сгради и улици. По преценка и решение на общинските координатори по места те ще бъдат насочвани и в помощ за разчистването на домовете на самотни хора.

Двадесет военнослужещи от 61-ва механизирана бригада действат в село Слатина, а 40 помагат в село Каравелово. В село Богдан съдействие оказват 47 военнослужещи от ВВС.

Общ ръководител на всички военни формирования, действащи в региона на селата Каравелово, Богдан, Слатина и др., е бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук