Урсула фон дер Лайен
На снимката: Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия ще предложи ценови таван за руския газ, заедно с мерки, включващи задължително намаляване на потреблението на електроенергия в ЕС, както и таван на приходите на производителите на електроенергия, които не използват газ, заяви председателят на ЕК в свое изявление днес. 

„Ще предложим ограничаване на цените на руския газ. Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва, за да финансира тази зверска война в Украйна“, заяви пред председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В сряда президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще спре да доставя газ и петрол, ако бъдат наложени ценови тавани. Много експерти обаче смятат, че Путин не би имал избор дали да доставя, или не.

Фон дер Лайен очерта предстоящите спешни предложения на ЕС за намаляване на рязко покачващите се цени на газа и електроенергията, които повишиха сметките на домакинствата и засегнаха енергоемките индустрии в Европа.

ЕС иска да ограничи приходите на производителите на електроенергия, които не се захранват с газ, и да пренасочи техните „неочаквани печалби“ към мерки, които подпомагат домакинствата и предприятията, каза Фон дер Лайен.

Цените на електроенергията в Европа обикновено се определят от газовите централи, а ограничението ще има за цел да намали цената на електроенергията, произвеждана от вятърни паркове, ядрени централи и въглищни генератори, които имат по-ниски текущи разходи, тъй като не са изложени на рязкото повишаване на цените на газа.

От петролните и газовите компании, които са отбелязали огромни скокове в печалбите си, също ще се изисква да направят „солидарна вноска“, заяви фон дер Лайен, без да дава повече подробности.

Други мерки, които Брюксел ще предложи, включват изискване към държавите да намалят потреблението на електроенергия в пиковите часове и помощ за ликвидност за фирмите, изправени пред огромни изисквания за обезпечение.

Министрите на енергетиката на страните от ЕС ще обсъдят предложенията на извънредна среща в петък.

Още международни новини – четете тук.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук