Ще бъде направена проверка на място за извършената сеч в горите в Пловдивско, каза днес служебният министър на вътрешните работи след заседанието на Министерския съвет, посветено на големите наводнения в редица населени места. Проверката има ли незаконна сеч ще бъде извършена утре от представители на полицията, прокуратурата, земеделското министерство, както и на местната власт и медиите. Ще бъдат взети и мерки в помощ на пострадалите.

Общините, засегнати от наводнения, ще бъдат освободени от плащане на такса „отпадък“, която към момента е 95 лева на тон. Още днес ще бъде издадена заповедта за това, каза Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите.

Работи се за възстановяване на водоподаването към населените места. Чака се и пускане на електричеството. След това ще бъдат описани щетите по водопроводната мрежа, за да бъдат възстановени, каза служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков. Той отбелязва, че първо трябва да бъде възстановена водопроводна мрежа и чак след това – да бъдат изградени наново пътищата.

Министерството на земеделието предвижда помощ по Програмата за развитие на селските райони, каза министърът на земеделието Явор Гечев. Ще се иска разрешение от Европейската комисия засегнатите села от Карловска област да бъдат върнати в обхвата на програмата.

„Днес, по искане на кмета на община Карлово, Министерският съвет прие решение, по силата на което освободи минерална вода в поисканите количества и консервирани храни за бедстващото население на територията на общината. Тези помощи още днес ще бъдат доставени на гражданите, които се нуждаят от тях“, посочи вътрешният министър Демерджиев.

На 15 септември от 14:00 часа пък ще бъде проведено заседание на Комисията по бедствия и аварии, председателствана от Демерджиев, за да бъдат изслушани исканията на общините.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук