Брекзит

С 344 гласа „против“ и 286 гласа „за“ британските депутати отхвърлиха сделката за излизане на Обединеното кралство от ЕС, която премиера Тереза Мей договори с Брюксел през ноември. Това увеличава риска Великобритания да се отцепи от съюза без сделка, което ще причини много вреди и за двете страни.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин попита Мей след гласуването дали е приела факта, че депутатите не подкрепят сделката ѝ. „Сделката трябва да се промени“, каза той и допълни, че „ако премиерът не приема това, тя трябва да си тръгне и да се проведат нови парламентарни избори“.

След като британските депутати за трети път отхвърлиха сделката на Мей от Брюксел изпратиха официално становище за действията на съюза след днешния вот.

„След негативния вот в Камарата на общините днес, член 50 ще бъде удължен до 12 април, както европейските лидери решиха миналата седмица“, става ясно от изявление на Европейския съвет.

Доналд Туск е свикал Европейския съвет на спешна среща на 10 април, за да обсъдят следващите действия, пише още в изявлението.

„Ние очакваме Великобритания да посочи пътя напред преди това, доста преди Европейския съвет да се събере – казват от Европейския съвет – Точният момент и условията предстои да бъдат решени, но както и в миналата седмица вероятно британския премиер ще говори в началото на срещата“, пишат от европейския орган.

Тереза Мей коментира, че гласуването против сделката има изключително тежки последствия, тъй като според правната ситуация страната трябва да излезе от ЕС на 12 април. Това означава, че не остава време да се прокарат необходимите закони, за да се избегне Брекзит без сделка, заяви тя, цитирана от Би Би Си.

Сега британският премиер трябва да постигне до 12 април по-сериозно удължаване на преговорния процес, ако иска да предоврати хаотичното напускане на страната на същата дата. При ясното парламентарно мнозинство против излизане без сделка, Мей каза, че сега правителството ще трябва да търси „алтернативен път“ напред. Това „почти сигурно“ ще включва и провеждане на избори за ЕП през май, добави тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!