„За мен е необяснимо и срамно, че британското правителство все още не е публикувало доклада за предполагаемата намеса на Русия в британската политика”. Това коментира пред Би Би Си бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Докладът е потвърден от британските служби за сигурност, но ще бъде публикуван едва след предсрочните избори на 12 декември.

„Всеки човек, който ще упражни правото си на глас в тази страна, заслужава да види този доклад преди провеждането на предстоящите избори“, каза бившият кандидат за президент на САЩ.

Докладът на Комисията за разузнаване и сигурност към британския парламент разглежда намесата на Русия в британската политика.

В него са включени твърдения за шпионаж, подривна дейност и намеса в изборите. В доклада има доказателства от британските специални служби относно опити на Русия да повлияе на резултата от референдума за Европейския съюз през 2016 г. и парламентарните избори през 2017 г.

Докладът е завършен през март и е предаден на „Даунинг стрийт“ 10 на 17 октомври.

Одобрение за публикуването му обаче все още не е дадено – и това няма да се случи преди изборите на 12 декември.

Депутатите от комисията по разузнаване изразиха недоволството си от този резултат, но според правителството този график не бил необичаен.

Владимир Путин – президент на Русия.

Хилари Клинтън е на посещение във Великобритания за представяне на книгата си, като каза, че е потресена от факта, че правителството няма да публикува доклада.

„Това трябва да е абсолютно условие“, подчерта тя, и допълни:

„Нямаме съмнение – знаем го у нас, видяхме го и в Европа, видяхме го тук, – Русия е решена да се опитва да влияе на политиката на западните демокрации. Не в наша полза, а в тяхна.“

Според Клинтън САЩ са имали подобен проблем на президентските избори през 2016 г. Тогава тя загуби като кандидат на демократите от Доналд Тръмп.

Тръмп и предизборният му щаб бяха разследвани за връзките им с Русия и руски агенти работещи за руските интереси. Но американският народ не знаеше за това преди изборите.

Американският президент Доналд Тръмп с част от екипа си.

Британският финансов министър Саджид Джавид обяви, че графикът за публикуването на доклада бил „напълно нормален“ заради чувствителния характер на неговото съдържание.

Министърът на външните работи в сянка от Лейбъристката партия Емили Торнбъри обаче му опонира и каза, че решението да не се публикува докладът преди разпускането на парламента преди парламентарните избори е „политически мотивирано“.

Според нея докладът може да зароди въпроси за връзки между Русия, Брекзит и лидерите на консерваторите, което може да удари по предизборната кампания на партията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!