Народно Събрание, парламентът

Парламентът прие на първо четене бюджетът на НЗОК за 2020 г. 120 народни представители подкрепиха законопроекта, 88 депутати от „БСП за България“ и ДПС гласуваха „против“.

В параметрите на бюджета на здравната каса за догодина са разчетени общо разходи и трансфери в размер 4,447 млрд лева. Сумата е с 394,7 млн. лв. повече от тази за 2019 г.

Средставата се разпределят както следва: за първична извънболнична медицинска помощ 244,0 млн. лв. или с 19,0 млн. лв. повече от 2019 г; за специализирана извънболнична медицинска помощ, включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение 264, 7 млн. лв., или с 14,0 млн. лв. повече от 2019 г.

Предвиждат се 179,8 млн. лв или с 12,8 млн. лв. повече в сравнение с миналата година пари за дентална помощ.

За медико-диагностична дейност се предвиждат 94,3 млн. лв., или с 4,3 млн. лв. повече от 2019 г.

От БСП и ДПС обявиха, че няма да подкрепят законопроекта с мотива, че бюджетът не решава нито един от наболелите проблеми в системата и че липсват реформи.

На първо четене беше приет и бюджетът за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 година.

121 депутати гласуваха „за”, 87 „против” законопроекта.

В изказването си лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че правителството създава парадоксална ситуация, определяйки праг на бедност от 363 лв. за догодина и минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 234 лева.

„Замислете се какво означава това. Правителството казва: Не може да се живее с доходи под 363 лв. и в същото време казва на тези хора „ама вие трябва да го правите с 234 лв. Не може да се живее така, ама вие ще трябва да живеете така”. Разбирате ли противоречието и парадоксалната ситуация, в която се намираме житейска”, заяви Нинова.

Социалният министър Бисер Петков посочи, че предложеният проект на бюджет е реалистичен, изпълним и са минимизирани рисковете при неговото изпълнение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук