Ако днес се проведе втори референдум „за” или „против” оставането на Великобритания в Европейския съюз, мнозинството от хората ще гласуват за оставане в Общността.

Това показват данните на статистическата служба YouGov от проведено обществено допитване.

Питър Келнър, бивш президент на компанията и анализатор на избори, предполага, че до един милион привърженици на лейбъристите, които са гласували за напускане на референдума през 2016 г., сега мислят по друг начин.

В статия за Prospect той посочва, че YouGov е провела 14 анкети през тази година, в които пита хората дали правилно или неправилно Великобритания да гласува за Брекзит.

„Тринадесет от 14 анкети тази година показват, че малко повече от хората казват „погрешно“, отколкото „правилно“, каза той.

И добави:

„Това показва малко, но постоянно отдръпване от Брекзит.“

Голяма част от увереността на анализаторът идва от данните, които показват, че обикновено по-възрастните гласоподаватели подкрепят „напускане“, докато по-младите избиратели са склонни да подкрепят оставането в ЕС.

Той каза:

„Грубо казано, по-възрастните гласоподаватели, които са основно за напускането, – и по-младите избиратели, които са предимно за оставане, се присъединяват към електората“.

Питър Келнър подчертава, че избирателите, подкрепящи напускането на ЕС, са били с 1,3 млн. души повече, от тези, които са искали страната на остане в общността.

Брекзит

След референдума около 1,2 млн. гласоподаватели са починали, а 1,4 млн. са навършили възраст за участие в избори, което означава, че „демографията вече е намалила предимството на тези за напускане с повече от половината“.

Той обаче предупреди, че дори и да се проведе втори референдум, лейбъристите ще трябва „активно да се стремят към оставане в ЕС“.

„Това, разбира се, изисква от Джеръми Корбин да се откаже от предишните си възгледи за Брюксел, които варират от липса на ентусиазъм до пряка враждебност“, добави той.

Допитване до общественото мнение, проведено от BMG Research специално за в. „Индипендънт“ през декември 2017 г. показа, че 51% от респондентите подкрепят оставането в ЕС, а 41% все още са привърженици на Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!