Бризбън бе избран за домакин на Лятната олимпиада през 2032 година, превръщайки се в третия австралийски град, който ще приеме Летни олимпийски игри след Мелбърн и Сидни.

„Международният олимпийски комитет има честта да обяви, че Игрите през 2032 ще бъдат приети от Бризбън, Австралия“, сподели президентът на МОК Томас Бах в Токио.

Изявлението бе прието със скандирания от делегатите на Бризбън на сесията на МОК и фойерверки бяха изстреляни в австралийския град, където жители се събраха, за да изчакат гласуването.

Жители на Брисбън празнуват след решението на МОК летните Олимпийски игри през 2032г. да се проведат в града
Жители на Брисбън празнуват след решението на МОК летните Олимпийски игри през 2032г. да се проведат в града

Победата на Бризбън изглеждаше сигурна, след като бе единодушно предложена като единствен кандидат за 2032 от Изпълнителния борд на МОК през юни. Решението означава, че Международният олимпийски комитет е гарантирал вече домакините на следващите три издания на Летните игри – Париж през 2024 и Лос Анджелис четири години по-късно.

„Знаем какво се изисква за едно успешно провеждане на Летни олимпийски игри“, каза премиерът на Австралия Скот Морисън в жива връзка от Канбера преди вота.

Австралия вече бе домакин на Лятната олимпиада два пъти – в Мелбърн през 1956, и в Сидни през 2000, считана от мнозина за една от най-успешните Олимпиади в скорошната история.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!