Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана за председател на 46-ото Народно събрание. Тя получи 137 гласа „за“, 1 – „против“ и 99 -„въздържали се“.

Припомняме, че Митева заемаше тази длъжност и в 45-ия парламент, избран на 4 април.

Кандидатурата на Митева бе подкрепена от „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Подкрепиха я и голяма част от депутатите на ДПС и „Демократична България“, въпреки че по един народен представител от техните групи се въздържа.

Депутатите от „БСП за България“ гласуваха с „въздържал се“, само един от групата гласува „против“ кандидатурата на Ива Митева.

Другото предложение беше Кристиан Вигенин от БСП. Гласуването за председател се извърши чрез компютъризирана система.

Кристиан Вигенин получи 35 гласа „за“, против – 60 и „въздържали се“- 137, с което той не бе избран.

В кратката си реч Ива Митева припомни историята на парламентаризма в България и призова депутатите да работят всеотдайно и почтено, като не забравят обещанията, които всеки от тях е давали в предизборната кампания.

„Ние, народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но ние трябва да помним за какво сме избрани. Трябва да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинският парламентаризъм. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали“, предупреди тя депутатите и ги призова да работят за изпълнение на обещанията им към хората в периода на предизборната кампания.

Председателят на парламента пожела на новите 240 депутати: „Попътен вятър и успех на всички!“.

Мика Зайкова, която откри първото заседание на парламента пък й пожела да стане от своя стол чак след четири години.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!